ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Ο Μιχάλης δασκαλάκης εξασκεί το επάγγελμα του κτηνίατρου για πάνω από 10 χρόνια και η πορεία του στον χώρο του έχει χαρίσει μεγάλη εμπειρία τόσο στα κατοικίδια όσο και στα παραγωγικά ζώα.
περισσότερα...
ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Το ιατρείο ειδικεύεται στην μαιευτική - αναπαραγωγή ενώ παράλληλα παρέχει πληθώρα άλλων υπηρεσιών όπως πρώτες βοήθειες, αιματολογικές - βιοχημικές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις κλπ
περισσότερα...
Βρίσκεστε εδώ: ΑΡΘΡΑ
Επιλογές
ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Υπολογίζεται ότι περίπου ένα στα τρία σκυλιά, σε κάποια φάση της ζωής του αναμένεται να εμφανίσει κάποιου είδους πάθηση στις αρθρώσεις. Ο κτηνίατρος Δημήτρης Φερλέμης μας εξηγεί τις αιτίες των διαφόρων προβλημάτων και μας επισημαίνει τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.


Οι αρθρώσεις επιτελούν ένα σημαντικό και σύνθετο ρόλο στον οργανισμό τον δικό μας όπως και των τετράποδων φίλων μας. Πρέπει να παρέχουν στήριξη, συνδέοντας τα οστά, ταυτόχρονα όμως σταθερότητα και κινητικότητα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 30% των σκύλων θα εμφανίσουν παθήσεις που σχετίζονται με τις αρθρώσεις σε κάποια φάση της ζωής τους. Υπάρχουν παθήσεις οι οποίες εμφανίζονται κυρίως σε νεαρά σκυλιά και υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με την σταδιακή εκφύλιση των αρθρώσεων οι οποίες εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου σε προχωρημένη ηλικία. Μία άρθρωση για να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει είτε (παρότι αρχικά υγιής) να υφίσταται κάποια υπερβολική φόρτιση είτε να μην έχει την σωστή κατασκευή οπότε ακόμα και με την σωστή φόρτιση να εμφανίσει κάποιο πρόβλημα. Οι παθήσεις των αρθρώσεων διαφέρουν ανάλογα με την φυλή: οι μεγαλόσωμες φυλές εμφανίζουν παθήσεις οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την μη σωστή διαμόρφωση, δηλαδή τη μη σωστή κατασκευή κάποιων αρθρώσεων οι οποίες υφίστανται μεγάλες καταπονήσεις και οι κυριότερες από αυτές είναι τα ισχία, ο αγκώνας, ο ώμος και τα γόνατα. Είναι χαρακτηριστικές, πολύ γνωστές σε αυτούς που ασχολούνται με την καθαροαιμία και τις μεγαλόσωμες φυλές, οι παθήσεις όπως η δυσπλασία του ισχίου και η δυσπλασία του αγκώνα. Σήμερα, οποιοσδήποτε καθαρόαιμος σκύλος για να μπορέσει να δώσει απογόνους θα πρέπει να έχει ελεγχθεί για την δυσπλασία του ισχίου και σύντομα απ’ όσο γνωρίζουμε οι κυνολογικοί όμιλοι θα ξεκινήσουν προγράμματα τα οποία θα σχετίζονται και με τον έλεγχο για την σωστή διαμόρφωση του αγκώνα σε ότι αφορά τα σκυλιά που πρόκειται να αναπαραχθούν.

Υπάρχουν παθήσεις των αρθρώσεων που μπορεί να εμφανιστούν σε νεαρά ζώα. Οι δυσπλασία πολύ συχνά και στην βαριά τους μορφή μπορεί να εκδηλωθούν και σε ζώα που είναι ηλικίας λίγων μηνών. Άλλες φορές, μπορεί το πρώτο τους στάδιο να περάσει απαρατήρητο και να εκδηλωθούν με την μορφή οστεοαρθρίτιδας σε προχωρημένη ηλικία. Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και σε ζώα τα οποία είχαν φυσιολογικές αρθρώσεις από την κατασκευή τους, λόγω άλλων προβλημάτων που μπορεί να είναι οι τραυματισμοί ή υπερβολική καταπόνηση. Ένα ζώο το οποίο εμφανίζει πρόβλημα με τις αρθρώσεις μπορεί να κουτσαίνει, κάτι που είναι εύκολα αντιληπτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που στα μάτια του άπειρου παρατηρητή (όπως είναι συνήθως ένας ιδιοκτήτης σκύλου) μπορεί να περάσουν απαρατήρητες σε πρώτη φάση. Ένας σκύλος ο οποίος μειώνει τα επίπεδα δραστηριότητάς του, ο οποίος δεν ακολουθεί στο παιχνίδι, ο οποίος αργεί να σηκωθεί και δείχνει μια δυσκολία να καθίσει, ένας σκύλος που δείχνει απροθυμία να ανέβει και να κατέβει σκάλες, να πηδήξει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου για να πάει την αγαπημένη του βόλτα, είναι πιθανόν να εμφανίζει κάποιο πρόβλημα με τις αρθρώσεις. Όταν παρατηρήσουμε κάτι από αυτά, θα πρέπει να ζητήσουμε την βοήθεια του κτηνίατρου που παρακολουθεί τον σκύλο μας.

Αυτός θα ξεκινήσει με μια προσεκτική παρατήρηση του τρόπου που βαδίζει, του τρόπου που κάθεται, του τρόπου που σηκώνεται, που ανεβαίνει σκάλες το ζώο μας. Στη συνέχεια, θα ψηλαφήσει τις αρθρώσεις του και θα εντοπίσει πιθανό τριγμό, πιθανό πόνο ή πιθανές αστάθειες που μπορεί να υπάρξουν σε κάποια άρθρωση και στη συνέχεια ανάλογα με την κρίση του, μπορεί να προβεί σε ακτινολογικό έλεγχο των αρθρώσεων προκειμένου να εντοπίσει κάποιες αλλοιώσεις που είναι τόσο μικρές που να μην μπορούν να ψηλαφηθούν ή να φαίνονται με γυμνό μάτι. Οι αρθρώσεις οι οποίες εμφανίζουν προβλήματα με το πέρασμα του χρόνου εμφανίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις οι οποίες σχετίζονται με πάχυνση του αρθρικού θυλάκου ή με αλλαγή της ποσότητας ή και της ποιότητας του αρθρικού υγρού, που είναι το υγρό το οποίο σαν λιπαντικό λειτουργεί μέσα στην άρθρωση και μειώνει τις τριβές. Ακόμα, μπορούν να σχετίζονται και με αλλοιώσεις του υποκείμενου οστού, δηλαδή του οστού που βρίσκεται κάτω από τον χόνδρο που καλύπτει, προστατεύει και δίνει την ευχέρεια κίνησης της άρθρωσης, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία οστεοαρθρίτιδας και τη δημιουργία οστεόφυτων. Αυτές είναι μικρές ανώμαλες προεκβολές οστικού ιστού οι οποίες στην αρχή απλά εμποδίζουν την κίνηση και στο μέλλον μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο και σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ζώου μας.

Κάποιες από τις παθήσεις των αρθρώσεων μπορούν να προληφθούν. Αυτές οι οποίες έχουν κάποιο γενετικό υπόβαθρο και οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν από γενιά σε γενιά, προσπαθούμε σιγά σιγά μέσω του ελέγχου και του αποκλεισμού από την αναπαραγωγή των ατόμων τα οποία εμφανίζουν τέτοια προβλήματα, να κάνουμε γενιές καθαρόαιμων σκύλων οι οποίες να μην έχουν τα προβλήματα αυτά των αρθρώσεων. Όμως, δεν είναι δυνατόν να προληφθούν όλα, οπότε ακόμα και αν γίνεται αυτή η επιλογή, μπορεί να έχουμε άτομα τα οποία θα εμφανίσουν τέτοια προβλήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική σε πιο απλές περιπτώσεις, με αντιφλεγμονώδη τα οποία απλά βοηθάνε και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ζώου το οποίο εμφανίζει το πρόβλημα, ή με κάποια φάρμακα τα οποία λειτουργούν προστατευτικά και θρεπτικά για το χόνδρο και τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να δώσουν μειωμένη φθορά και καλύτερη ποιότητα ζωής στο κατοικίδιό μας. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις οι οποίες είναι τόσο σοβαρές που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Όπως για κάθε παθολογική κατάσταση που σχετίζεται και με την δική μας υγεία και με την υγεία του κατοικίδιου μας, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη και η ταχύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος πριν αυτό επεκταθεί, πριν γίνει πολύ σοβαρό και πριν δημιουργήσει μη αναστρέψιμα προβλήματα στην υγεία της άρθρωσης.

Σε ότι αφορά τους σκύλους νεαρής ηλικίας και ειδικά καθαρόαιμους σκύλους που εμφανίζουν συγκεκριμένη προδιάθεση για παθήσεις των αρθρώσεων, όπως για παράδειγμα είναι οι γερμανικοί ποιμενικοί με το κλασικό πρόβλημα της δυσπλασίας του ισχίου, άλλες ράτσες όπως τα Λαμπραντόρ με προβλήματα στο ισχίο, με προβλήματα στα γόνατα, με προβλήματα με δυσπλασίες του αγκώνα, όπως είναι κάποια σκυλιά μεσαίων ή μεγαλόσωμων φυλών με τα προβλήματά τους στους χόνδρους, στις κεφαλές του βραχιονίου, όπως είναι οι μικρόσωμες φυλές με τα θέματα εξαρθρήματος επιγονατίδας ή ασηπτικής νέκρωσης της κεφαλής του μηριαίου, θα πρέπει έγκαιρα σε νεαρή ηλικία, από ηλικία λίγων μηνών, να απευθυνόμαστε στον κτηνίατρό μας, να ζητάμε την συνδρομή του, να εξετάζουμε το ζώο μας, προκειμένου να διαπιστώνουμε έγκαιρα αν υπάρχουν τέτοια προβλήματα. Συνιστάται βέβαια, σκύλοι που εμφανίζουν τέτοια προβλήματα, να αποκλείονται από την αναπαραγωγή και να μπαίνουν σε ένα πρόγραμμα μειωμένης καταπόνησης των αρθρώσεών τους, σωστής διατροφής και παροχής συστατικών συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία λειτουργούν προστατευτικά για τις αρθρώσεις και μειώνουν την φθορά τους στο πέρασμα του χρόνου, άρα βελτιώνουν και μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου μας.


Σε ότι αφορά τα ηλικιωμένα ζώα είναι πάρα πολύ συχνό ακόμα και ζώα τα οποία δεν εμφανίζουν προδιάθεση και δεν έχουν κάποιο γενετικό πρόβλημα με τις αρθρώσεις τους, να έχουν οστεοαρθρίτιδα, ένα πολύ γνωστό πρόβλημα που το ξέρουμε κι εμείς από τους παππούδες μας, που εμφανίζεται κατά τον ίδιο τρόπο και στα σκυλιά τρίτης ηλικίας. Αυτά τα σκυλιά μπορούν σε πρώτη φάση να βοηθηθούν με την ξεκούραση, με τα μέτρα πρόληψης όπως είναι τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία λειτουργούν προστατευτικά για τους χόνδρους, όμως κάποια από τα περιστατικά αυτά, θα χρειαστεί, δυστυχώς, προκειμένου να έχουν μια αποδεκτή ποιότητα ζωής, να καταφύγουμε σε αντιφλεγμονώδη, προκειμένου να μην πονάνε και να διατηρήσουν μέχρι τα γεράματά τους, όσο αυτό είναι δυνατόν, τη χαρά τους για ζωή και τη δυνατότητά τους να ακολουθούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

επιστροφή